KH. M. Badruddin Anwar

*SANG MUROBBI ITU KINI TERBARING BERSAMA AL-MUSTHOFA*

IMG-20170228-WA0034

Sore hari (senen tanggal 27 – Februari 2017) beliau sempat berkata kepada suster yang merawat.
Njen kulo rantos nggeh ?
Rantos ten pundi bah ? Tanya balik suster.
Kulo rantos ten kuburan.
Jawab beliau dengan senyuman.
_________________________________
Tiada hujan tiada perkara apapun tiba-tiba beliau menyuruh para santri untuk tahlil selama 40 hari sebelum dilaksanakkanya solat maghrib. Dawuh beliau; aku pengen nahlili abah (KH. Anwar Nur) padahal pada saat itu tidak ada perkara atau kondisi yang menganjurkan untuk tahlilan, tiba saat hari ke 40 pada hari ini, Romo Kyai Bad yang semestinya sudah menyiapkan slametan untuk para santri. Tiba dini hari Sang Murobbi itu mangkat ke haribaan yang maha kuasa, untuk selama-lamanya dengan menghembuskan nafas terakhir lafdzul Jalalah Allah.

ونفعنا به وبعلومه في الدارين امين

(by:  Gus Udin)